Ücretsiz ön görüşme sağlayarak diş tedavileri ve planlaması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ankara En İyi Diş Kliniği

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Diş Dolgu Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş tedavisi, çürük ya da çürük dışı nedenlerden dolayı meydana gelen dişte bulunan sert doku kayıplarını tamir ve tedavi edilmesi işlemidir. Hastanın estetik ve fonksiyon kaybını geri kazandıran bir diş tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Restoratif diş tedavisi konusunda merak edilen bir çok konu olabilmektedir. Bunlardan birisi de bu tedavinin kimlere yapılabileceğidir.

 

Her yaş, meslek ve cinsiyetten insanlar rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Çocuklar ve yaşlılar için de restoratif diş tedavisi uygulaması yapılabilmektedir. Restorasyon sırasında kullanılacak olan ürünlerin tamamı estetik görünüm sağlayan ve kesinlikle dişe zarar vermeyen bio uyumlu malzemelerdir. Tedavi sırasında bio uyumlu malzemeler kullanılır ve malzemeler ile dişin sert yüzeyinde farklı sebeplerle meydana gelen kayıplar tedavi edilir. Bu sayede de hoş bir görünüm ve güzel bir gülüş sağlamaktadır.

Diş beyazlatma uygulaması Dünya Sağlık Örgütü onaylı bir takım jellerin diş minesine uygulanması ile doğal diş renginden biraz daha açık ve daha beyaz bir renk elde edilmesini sağlayan bir işlemdir. Bleaching, diş temizliği ile karıştırılabilen bir işlemdir. Diş temizliği yalnızca dış yüzeyde bulunan çay, kahve, sigara gibi boyayıcı maddelerin sebep olduğu lekelerden kurtulmayı sağlarken beyazlatma işleminde doğal diş rengi daha fazla açılmaktadır. Dişler mevcut renginden daha beyaz bir renge bu işlem sayesinde kavuşmaktadır. Diş beyazlatma işleminde dişin yapısına sarı renk vermekte olan pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılmasını dişin daha beyaz bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır.

Diş Dolgusu Nedir?

Restoratif diş dolguları diş renginde olan beyaz dolgular olarak karşımıza çıkar. Amalgam dolgunun gri siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturmaktadır. Estetik dolgu olarak isimlendirilmiş olan restoratif diş dolgularının tercih edilmesini sağlamaktadır. Beyaz rengi ile uygulanmış olduğu dişte estetik bir görünüm elde edilmesini sağlar ve estetik dolgular çok uzun ömürlü olabilmektedir. Bio uyumlu olmaları sebebiyle de amalgam dolgulara kıyasla çok daha sağlıklı olan dolgular olduğunu da söyleyebiliriz.

Başka bir dolgu türü ise porselen dolgulardır. Kompozit dolgular ön bölgeler için tercih edilmektedir. Porselen dolgular diş minesi gibi sert bir yapıya ve ısıtma kuvvetine karşı oldukça dayanıklı olmaları nedeniyle arka dişler için tercih edilen bir dolgu türüdür. Estetik bir görünümü olan ön dolgular yani bondingler diş boyunun uzatılması ya da istenmeye diş aralıklarının kapatılması gibi bazı işlemlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan uygulamalardan biriside diş beyazlatma işlemidir. Dişlerde oluşan bazı renklenmeleri ortadan kaldırmak ve dişe beyaz bir görünüm sağlamak amacı ile uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir. Bir çok kişi tarafından restoratif diş dolgusu ve yanında bir çok işlem yapılabilmektedir.

Restoratif Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Restoratif diş tedavisinde hem estetik hem de dişin kaybettiği fonksiyonlarını geri kazandırmka üzere uygulanan bir tedavi çeşididir. Çoğu zaman çürük dişlere uygulanmakta olan beyaz dolgu olarak düşünülüyor olsa bile restoratif diş tedavisi, diş yapısının bir çok nedene bağlı olarak rahatsızlıklara yol açtığı diş formlarındaki bozulmaları yeniden düzeltmek, restore etmek, dişin fonksiyonunu geri kazandırmak ve estetiğini yeniden iade etmek için yapılmaktadır. Bunlar dışında en önemlisi bu sorunlara sebep olan unsurların yeniden oluşmasını önlemek için tedbirler alınmasıdır.

Restoratif diş tedavisinde önlemlerin alınması için koruyucu diş hekimliği prensipleri uygulanmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse uygulanan tedavi yöntemleri yalnızca estetik amaçlı değil dişe fonksiyonelite kazandırmak ve korumak amacıyla uygulanan bir tedavi çeşididir.

Restoratif Diş Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Restoratif diş tedavisi uygulamalarından sonra dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Restoratif diş tedavisinin ardından dikkat edilmesi gereken bilgiler uzman hekim tarafından belirtilmektedir. Yapılan dolgu sonrasında dişte görülen hassasiyet oluşumu çürüğün derinliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Restoratif diş tedavisinin ilgilendiği diğer hastalara doğru bir oral hijyen eğitimi verilmesi gerekmektedir. Bu sayede de dental plak ve çürük oluşumunun önlenmesini sağlamaktadır. Dental plak, diş yüzeyine dolgu ve protezlere yapışan mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Bu durum da çürüklerin oluşmasına olanak sağlamaktadır. İyi bir şekilde yapılan oral hijyen ile dişte plak oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Bu noktada da diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ara yüz fırçası kullanmak ve gargara yapmak hijyenin sağlanması için son derece önemlidir. Aynı zamanda diş hekiminin 6 ayda bir yapacağı kontrollerde oldukça önemlidir. Restoratif diş tedavisinde uzman olan hekim gerekli olan tüm plak kontrolü ve tükürük analizini yaparak çürük risk tayini belirlemektedir. Bu sayede de hastanın çürük ve plak oluşumunu minimuma indirilecek önerilerde bulunulabilmektedir.

Restoratif Diş Tedavisinde En Sık Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Restoratif diş tedavisi için kullanılan yöntemler arasında bulunan yöntemler ışıklı beyaz dolgular, porselen dolgular, fiber uygulamalar, beyazlatma yöntemleri, hassasiyet giderici, lazer teknolokisi ve lamina uygulamaları görülmektedir. Bunlar arasında ilk olarak ınley – onley porselen dolgular bulunmaktadır. Inley ve onley dolgular, dolgu ve kaplama arasında bir çözüm sunmaktadır. Dolgu yapılacak kadar yeterli bir diş dokusunun olmaması ya da kaplanacak kadar zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavidir diyebiliriz. Uzman diş hekimi tarafından yapılan muayene sonrasında dolgunun yapılacağı alanın ölçüsü alınıp laboratuvar ortamında hazırlanıp daha sonrasında diğer seansta diş üzerindeki boşluğa yerleştirilerek estetik bir görünüm ve sağlamlık kazandırmakta olan dolgu çeşitleridir.

Kompozit dolgular ise diş rengi ile uyumlu olan dolgulardır. Ön dişlerde olduğu gibi arka bölge dişlerde de güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir. Kompozitler yalnızca çürük kısımları düzeltmek için kullanılmaz. Bunun yanında aynı zamanda dişlerin rengini ve biçimini değiştirmek için kullanılabilmektedir.

Diş beyazlatma yöntemleri uygulama tekniğine bağlı olarak iki farklı türe ayrılmaktadır. Power Bleaching adı verilen yani ofis tipi beyazlatma, beyazlatıcı jel ve ışık ile diş rengini kısa süre içerisinde açabilen en hızlı ve en güvenilir beyazlatma sistemi olarak karşımıza çıkar. Bir diğer beyazlatma çeşidi ise home bleaching yani ev tipi beyazlatmadır. Bu beyazlatma işlemi ağızdan alınan ölçü ile kişiye özel bir şekilde hazırlanan plastik ağızlıkların içine jel yerleştirilerek yapılmaktadır. Ortalama olarak 5 ila 7 gün içerisinde beyazlatma sağlanmaktadır. Günde 4 ila 8 saat takılması gerekmektedir. Renge ve jele bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.

Lamine diş kaplama ise dişlerdeki deforme olma ve kırılma gibi durumlara özel olarak hazırlanmış olan estetik görünme kaygılarını ortadan kaldıran ve dişlerin ön kısımlarına yapıştırılmış olan porselen diş kaplamalarıdır diyebiliriz. Kişinin dişleri üzerinde hiçbir şekilde aşındırma işlemi yapılmadan uygulanan bu lamine diş kaplamaları üst düzey hassasiyet ve uyum yakalanmasına olanak sağlamaktadır. İnce ve yarı geçirgen bir tabaka bulunmaktadır. İnce bir yapısı olan lamine diş kaplamalar fazlasıyla dayanıklıdır. Bu sayede de kolay kolay kırılmayan bir yapısı bulunmaktadır.

Emax Diş İle Sıkça Sorulan Sorular

Restoratif diş tedavilerinin hastaya sağladığı bir çok avantaj bulunmaktadır. Bunların başında daha ciddi boyutlara ulaşabilecek diş problemlerinin önüne geçebilmesi gelir. Ağız içi boşlukları doldurmak ve hiç istenmeyen çürüklerin önüne geçebilmek için de restoratif diş tedavileri büyük avantaj sağlayan işlemlerdir. Gelişen teknoloji ile birlikte yeni üretilen ürünler sayesinde uzman diş hekimleri, restoratif diş tedavisini kullanarak sağlam diş dokularına hiçbir zarar vermeden küçük operasyonlar yapılarak sağlıklı bir görünüme sahip olan dişlere kavuşmanızı sağlamaktadır.